APRS LoRa iGate – návod krok za krokem

LoRa APRS je zajímavý a účinný typ provozu, který umožní se s minimem investic zapojit do sítě APRS. O tom co LoRa APRS je a jak funguje, bylo sepsáno už hodně článků a proto vás rovnou odkážu třeba sem nebo sem. Pro nováčka, který by se chtěl do budování a rozšiřování sítě pustit a nemá potřebné zkušenosti je následující návod. Návod o tom jak spustit LoRa iGate a přispět ke zlepšení pokrytí celé sítě. Ne každý má možnost umístit iGate někam na stožár a vytvořit “dalekonosný” prvek sítě, ale spousta z vás, které LoRa a APRS oslovilo, má možnost umístit anténu třeba na střechu svého domu, chaty, chalupy apod.. Pokud takovou možnost máte a zajímá vás to, čtěte dál.
Návod je pro nejběžnější LoRa modul TTGO LoRa32, který se dá pořídit v cenovém rozpětí zhruba 500 – 850 Kč, podle toho odkud objednáme. Prodejci v ČR mají tyto moduly většinou skladem a tak není problém začít bastlit bez čekání na dodávku z Asie. Návod je také primárně pro Linux. Ale veškerý software je k dispozici i pro Windows a Apple a postup se liší jen v drobnostech typu označení sériového rozhraní ( COM1 vs ttyACM0 apod.).

TTGO LORA32

! Při výběru modulu si dejte pozor a vyberte správně desku určenou pro 433 MHz !

Když vám modul LoRa dorazí domů je potřeba do něj nahrát firmware, který z něj udělá APRS LoRa iGate.

  • stáhneme si Visual Studio Code. Je také třeba mít na počítači nainstalovaný Python3. S návodem jak na to, vám pro jednotlivé platformy poradí Google. 
  • spustíme Visual Studio a nainstalujeme Platformio IDE.
  • stáhneme si zdrojový kód LoRa firmware pro iGate, rozbalíme stažený kód v zipu.
  • ve Visual Studiu klepneme v levé liště na ikonu “mimozemšťana” a v levém sloupci na Open, vyskočí na nás obrazovka Platformia IDE.zvolíme Import Arduino Project a vybereme typ LoRa modulu, se kterým budeme pracovat.TTGO LORA32 moduly mají tři revize, pokud koupíte nový, bude to poslední v2.1.6. Může se vám stát, že se dostanete ke starší revizi v1 nebo v2. Zvolte správnou revizi vaší desky, verze revize je na desce vždy uvedena. V okně pod volbou modulu vyberte adresář kam jste rozbalili stažený firmware z Githubu. Stiskněte Import.
  • v levém horním rohu Visual Studia vyberete soubory a provedete editaci souboru s konfigurací vaší budoucí iGate. Vyplníte přihlašovací údaje a SSID vaší Wi-Fi sítě, zeměpisnou polohu, přihlašovací údaje do APRS. Konfigurační soubor CTRL+S uložíte.
  • V levé liště opět zvolíte ikonu “mimozemšťana” a přejdete do Platformia IDE V levém sloupci zvolíte položku lora_board a možnost Build, kterým kód zkompilujete. První kompilace kódu chvíli trvá než si Platformio stáhne a nainstaluje potřebné knihovny. Vyčkejte až se v okně objeví zelený nápis SUCCESS.
  • V levém sloupci zvolte Build Filesystem Image a opět vyčkejte na potvrzení úspěšné operace zeleným nápisem SUCCESS.
  • Nyní jste už ve finální fázi. Připojte LoRa modul k počítači kabelem USB micro. V dolní liště klepněte na symbol zástrčky, vyskočí na vás seznam sériových zařízení připojených v vašemu počítači. Vyberete LoRa modul, který se bude hlásit nejspíš jako ttyUSB0 nebo ttyACM0 na linuxu nebo COM1 nebo třeba COM7 na Windows.
    V levém sloupci zvolte Erase Flash a opět vyčkejte na potvrzení úspěšné operace nápisem SUCCESS.
  • Nyní zvolte Upload Filesystem Image. Opět vyčkejte na potvrzení SUCCESS.
  • Ujistěte se, že k modulu máte připojenou anténu!!! Bezprostředně po provedení posledního kroku se iGate probudí k životu a s ním i rádiová část. V levém sloupci zvolte Upload and Monitor. Celý kód se nahraje do modulu a modul se zrestartuje a začne nabíhat vaše LoRa APRS iGate a hned pošle svůj první maják. Maják, kterým dá světu APRS vědět o své existenci.

Pokud se vše povedlo a vyplnili jste správně vaše údaje v konfiguračním souboru i nahrání kódu do zařízení proběhlo v pořádku, tak na monitoru počítače uvidíte jak LoRa naběhla, připojila se k síti, k APRS a další údaje o činnosti zařízení. Pokud dojde k nějaké chybě, zkontrolujte konfigurační soubor a zkuste to znovu. O zařízení nemusíte mít strach. Je odolné proti chybám uživatele a chybný či chybně nahraný kód, je vždy možné nahrát opravený znovu.

Teď už zbývá jen najít vhodné místo pro umístění vaší iGate a připojení k základnové anténě a zdroji 5V pro napájení iGate. Spotřeba energie je tak malá, že některé iGate jsou napájené solárním panelem dobíjejícím připojený akumulátor. Veškeré údaje o provozu a paketech, které vaše iGate přijala najdete na APRS.fi.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*