Pár tipů pro programování DMR radiostanic.

   V posledních letech se mezi radioamatéry rozšířily DMR radiostanice, vyrostlo několík DMR převaděčových sítí. Zpočátku to bylo hřiště poměrně úzké skupinky nadšenců do digitálních rádiových technologií, ale s klesající cenou DMR radiostanic se počet uživatelů DMR sítí rozrostl.  Už to není pár desítek nadšenců a experimentátorů s DMR, počet uživatelů DMR sítí jsou stovky. Jak už to tak bývá s přibývajícím počtem radioamatérů s “DMR ID”, přibývá mezi nováčky i těch tzv. nepoučených uživatelů. Záměrně píšu nepoučených, protože ne každý může rozumět všemu. Spektrum radioamatérských činností je tak široké, že ani není možné aby každý držitel radioamatérské koncese obsáhl vše na 100%.
   Nepoučený uživatel většinou využije pomoci znalých kolegů. Ti mu poskytnou tzv. codeplug s nastavením jeho konkrétní DMR radiostanice a pár rad do začátku. Někdy fundovaných, nekdy jen velice obecných. Záleží na konkrétní erudovanosti daného “přítele na telefonu”. Nový nepoučený uzivatel DMR, tedy teď už vlastně částečně poučený, má teď v ruce funkční DMR rádio a v hlavě někdy zmatek. Ví, že teď v jeho stanici jsou nejenom potřebné frekvence, ale i nějaké Talk Groupy, Private Cally, Color Cody a Time Sloty. Běžný Franta uživatel s tím bude spokojen. Bude se držet pokynu “Tady doma to nalaď na kanál tři, tady to zmáčkni a mluv a když budeš na chatě, nalaď kanál jedna a tady to zase zmáčkni a můžeš povídat co si měl k obědu a kolik je nad tebou osmin” a ono mu to na jeho oblíbeném převaděči doma i na chatě bude mluvit. A Franta bude spokojený. To je ideální model uživatele jak ho známe z profesionálních sítí. Tam se od uživatelů, profesionálních běžných Frantů uživatelů, rovněž nevyžaduje znalost principu fungování technologie DMR, ale je dokonce nežádoucí. Profesionálního běžného Frantu uživatele to pak rozptyluje a ještě by se v tom mohl profesionální Franta nedejbože hrabat. V profi sféře je to ošetřené tak, že profesionální Franta může opravdu jenom přepínat kanály a mluvit. Náš Franta je ovšem radioamatér a radioamatér by se měl zajímat o to jak věci fungují a snažit se nebýt běžným Frantou uživatelem.
   Dobrým začátkem pro pochopení toho co jsou všechny ty TalkGroup PrivateCall ColorCode atd. je sám si svou radiostanici naprogramovat. Aspoň jeden dva kanály si naprogramovat sám. Protože když Franta pochopí jak je to celé postavené, přestane být běžným Frantou uživatelem.
   Pojďme na to. Zkusme si naprogramovat radiostanici pro provoz na lokálním DMR převaděči. Potřebujeme k tomu programovací kabel, PC a radiostanici. Níže dám pár obecných tipů jak postupovat. Nebudu popisovat konkrétní typ radiostanice a CPS, tedy programu pro naprogramování radiostanice. Většinou jsou velice podobné a i když vám přijdou složité, zjistíte, že vše dává smysl a po prvotním tápání se rychle zorientujete.

 

  1. otevřete v PC programovací software pro vaši radiostanici a připojte ji k PC kabelem.
  2. základní věc, kterou musíte udělat je zadat vaše DMR ID. Najděte v CPS General Settings nebo Settings a tam někde bude kolonka Radio ID. 
  3. najděte v CPS kontakty a přidejte čísla hovorových skupin – TalkGroup, které budete používat. Přidávejte je jako GroupCall (skupinová volání) ne jako PrivateCall (individuální volání ID jiného uživatele nebo služby)
    (TalkGroupy pro DMR Sobě OK-DMR např. TG 1, TG 444 ….., pro Brandmeister TG 230, 23010……)
  4. najděte v CPS RXGroupList někdy označovaný jako RXContacts a tam si zvolte z nabízených TalkGroup ty které chcete poslouchat. Můžete si RXGroupListů vytvořit několik a na každém kanále pak používat jen ten, který chcete. Nebo si přidáte do jednoho RXGroupListu všechny vámi používané TalkGroupy a využijete jej všude.
    (někdy nechci poslouchat všechen provoz a použiju  RXGroupList jen s jednou TalkGroupou, o které kamarádi vědí, že mě tam zastihnou aniž by mě rušil jiný provoz.)
  5. teprve teď se dostaneme k samotnému naprogramování kanálu. Bez předchozích kroků totiž kanál kompletně nevytvoříme. V CPS najdeme kanály a dáme přidat. Obvykle je možnost volit přidat digitální kanál nebo analogový. Jinde se typ kanálu volí přímo na kartě kanálu. Přidáme tedy digitální kanál > vyplníme RX a TX frekvence > přiřadíme ke kanálu RXGroupList, tedy seznam skupin – TalkGroup, které chceme poslouchat > zvolíme TX Contact, skupinu -TalkGroup, na které budeme obvykle hovořit > zvolíme TimeSlot, obvykle první TS > zjistíme jaký ColorCode (což je zjednodušeně řečeno něco jako analogové CTCSS v digitálním světě) používá váš převaděč a vyplníme ho do programu.
  6. dobré je kanál si pojmenovat. Na jeden převaděč totiž můžeme mít i více kanálů, každý s odlišnými parametry. Třeba s provozem na druhém TimeSlotu nebo s jinou TalkGroupou apod..
  7. naprostá většina DMR radiostanic používá řazení naprogramovaných kanálů do zón. V CPS najdeme zóny > přidat zónu > pojmenovat  > přiřadit námi naprogramovaný kanál nebo kanály do zóny. Můžeme si tak vytvořit třeba zónu Sever kde budeme mít převaděče v oblasti Krkonoš a Jizerských Hor a pár používaných direktních kmitočtů, dále třeba zónu Morava sever a tam si přiřadíme převaděče z Ostravska, Jeseníků atd..
  8. v CPS v settings najděte položku GroupCALL Hold Time a PrivateCALL Hold Time. To jsou časovače, které určují jak dlouho stanice při příchozím skupinovém nebo privátním hovoru zůstane v režimu, že můžete jen zaklíčovat a máte jistotu, že na volání opovídáte na opovídající hovorové skupině. Na GroupCall používám 7 sekund na PrivateCall nechávám delší hold time kolem 10-15 sekund.
    (když vás totiž někdo zavolá třeba na skupině TG 11 a vy máte nastaven Hold Time jen na 1-2 sekundy a na kanálu máte jako výchozí TG 22, tak než radiostanici vezmete a stisknete PTT, skupina  TG 11 z Hold Time tzv.odpadne a vy budete odpovídat na své výchozí TG 22 a protistrana vás neuslyší)
  9. Uložte a nahrajte codeplug do rádia.

   Je to trochu složitější než u nastavení radiostanice k provozu na analogovém převaděči, ale raketová věda to taky není. DMR radiostanice nabízí nepřeberně více možností nastavení a funkcí. A když zvládnete úplné základy naprogramování kanálu, přijde na řadu hraní si s dalšími možnostmi. Textové zprávy, přenosy GPS polohy do APRS přes DMR a další.

Kdyby to někdo chtěl i s obrázkama pro nastavení radiostanic Motorola a Hytera, tak zde od Petra OK2ZAR. 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*