Hytera PD985




Jakožto příznivec DMR a radiostanic Hytera a Motorola jsem nemohl odolávat dlouho. Po předchozích více než pozitivních zkušenostech s výrobky firmy Hytera, kdy jsem postupně vystřídal stanice řady PD785G (jak VHF tak i UHF), sympatického trpaslíka PD365 a naposledy i amatérský klon PD685G, tedy AR685, jsem se do PD985 zakoukal a prostě sem ji musel mít.
Čerství majitelé této novinky na zahraničních fórech nešetřili chválou (taky aby ne, když už vyplázli cenu, která se všemi dostupnými options přesahuje 1000,- Euro peněz….. 🙂 ) a tím mé nutkání ji mít ještě vzrostlo. Takže někdy v září 2017 už nebylo v mých morálně-volních schopnostech odolat a v mém HamShacku se objevila novinka od firmy Hytera, ruční DMR PD985 pro pásmo UHF.
Na fotografiích to není oproti řadě PD78x žádná velká změna. Po vybalení je ovšem toto zdání pryč. radiostanice má ostřejší rysy, rozměrově je nepatrně vyšší než PD78x, na druhou stranu je o chlup tenčí. Příjemně padne do ruky a kvalita zpracování je na vysoké úrovni. Tolik k subjektivním dojmům z designu a zpracování. Samozřejmě jsem do stanice hned nasypal připravený codeplug a vrhl se na testování. Upozorňuji, že testování jsem prováděl v praxi, za provozu bez použití sofistifikovaných přístrojů. Tudíž závěry v následujícím odstavci berte jako zkušenosti uživatele z terénu a ne technika testujícího radiostanice v laboratoři.
Co se týká příjmových vlastností tak to co slyšela Motorola DP4801 a Hytera PD 785G to slyšela i Hytera PD985, byť u Motoroly jsem měl pocit nepatrně lepšího zpracování extrémně slabých signálů jak v digitálním tak i v analogovém provozu. Na všech výše jmenovaných stanicích byla použita stejná anténa, konkrétně od fy Motorola (9cm gumišvindl se zeleným kroužkem u konektoru, takto určená do úseku 430-450MHz). Naopak Tyt MD390 zde trošku propadl, tam to nebylo jako v případě Motoroly vs. Hytery o prsa, ale řekl bych že o celou délku…..ne, nebudu korektní, bylo to o parník. Majitelé MD380/MD390 prominou, ale velké M i Hytera v pohodě reprodukovala příchozí signál a u Tytu se to rozpadalo, vrčelo, ozývalo se cosi jako střelba z kulometu…..no nic, staré moudro praví: “Nejsem tak bohatý abych si mohl kupovat levné věci” a toto byla jasná demonstrace pravdivosti tohoto rčení.
Protože jsem hračička tak jsem si PD985 pořídil samozřejmě i s dostupnými příplatkovými funkcemi. Záznamník hovorů, GPS option, Bluetooth option, SFR option. Ohlédnu-li se zpět a po půlročním úžívání PD985 zhodnotím účelnost investovaných financí do “příplatkové výbavy”, tak za mne asi takhle……:

  • GPS option – šel bych do něj znovu, posílání polohy do APRS je praktická funkce.
  • Záznamník hovorů na TF kartu – no upřímně chápu využitelnost v profi provozu, v radioamatérském provozu bych se bez toho obešel.
  • Bluetooth – pro připojení audio příslušenství příjemná věc. Naopak pro programování v podání filozofie Hytery nic moc. Pomalé, až zoufale pomalé a navíc vyžaduje naistalovaný software a bluetooth drivery Bluesoleil pro komunikaci. Jinak se mi to prostě nepodařilo rozběhat. A nejenom mě, ohlasy jiných uživatelů jsou stejné.
  • SFR neboli Single frequency repeater – fajn věc když jste někde a potřebujete určité místo vykrýt pro spojení v rámci nějaké izolované skupiny. Prostě to na jednom TimeSlotu poslouchá a na druhém to posílá dál. Stejná funkce jako má Tetra už pár let. Ale funguje to jen v rámci té jedné skupiny v dosahu pokrytí PD985, do žádné sítě to nepřipojíte. Prostě takový standalone repeater. Možná by to šlo využít k prodloužení dosahu oblíbených přenosných hotspotů (DVMega apod.), ale to je na další testování. Ale i kdyby to šlo, tak je to zatraceně drahý extender, HI. To už raději postavit hotspot MMDVM s nějakou 25W Motorolou a jste v tom za pětinu ceny. Takže verdikt, je to fajn na hraní. Jak jsem už napsal, jsem hračička tak tohle bych si asi neodpustil znovu.

Zápory:
Slabší audio přednes než u PD785G a Motoroly DP4xxx, prostě to nehraje tak nahlas. Odhadem o třetinu slabší.

Nekompatibilita baterií. Z PD985 ji do PD7xx dáte, ale obráceně to nejde. PD985 má v těle stanice u horního okraje prostoru pro baterie takové dva výstupky, které zabrání použití baterií ze starší řady. Byť jsou stejné, stejné napětí, rozměry, žere to i stejná nabíječka atd. atd.. viz obrázek níže.

povšimněte si odpovídajících zářezů v horní části na pravé baterii z PD985. (zdroj internet)

Říkal jsem si, že to zase není až tak kritický rozměr toho zatraceného zubu na baterce a jal se hledat pilník. Ano hádáte správně, já do batery-packů z řady PD78x vypiloval tyto nepatrné zoubky. No zoubky, zjednodušeně řečeno jsem na každé straně pilníkem ubral cca 1mm. Kryt akumulátoru má naštěstí dostatečně silné stěny takže nedošlo ani narušení vodotěsnosti akumulátoru. Fakt stačilo málo a můžu spokojeně užívat zásobu battery-packů původně pořízených k PD785G.
(pozn. jediná vada na kráse je, že po zapnutí stanice hodí hlášku “Neoriginální baterie”, ale na funkci rostlináře to nemá sebemenší vliv. Funguje to už pár měsíců).

  dvě minuty práce s pilníkem a sedí jako by se tak narodila.

Pokud uvažujete o koupi zvažte, jestli potřebujete výše uvedené doplňky. Pokud se bez nich obejdete, tak berte PD785G. Službu v poli odvede stejnou a ještě Vám zbude třeba na pivo. 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*