APRS – jak na to.

Baví vás APRS? Pokud ano, tak následujících pár článků vás možná zaujme. Už v článku o spuštění LoRa APRS iGate jsem popsal jak přispět k pokrytí bránou, která rádiový provoz přenese do APRS-IS, tedy tam kde si to běžný smrtelník může zobrazit třeba na webové stránce aprs.fi .
LoRa je zajímavá, působivá v účinnosti přenosového protokolu vzhledem k použitému výkonu. Ale v tomto seriálu článků bych se chtěl věnovat nejrozšířenějšímu typu přenosu APRS protokolu, tomu na frekvenci 144.800 MHz. Tedy u nás v IARU regionu I.. V severní Americe se používá frekvence 144.390 MHz. Ale celkově je těch frekvenci v pásmu dvou metrů ve světě jen pár, vždy definováno regionálním band plánem, což velmi zjednodušuje používání APRS i pro cestovatele. V každém regionu IARU je definován i kmitočet pro UHF APRS a globálně jsou určené i kmitočty pro APRS na krátkých vlnách. Ano i na krátkých vlnách se APRS používá. Dokonce ve více aplikacích. I JS8Call má svou implementaci APRS.
Možnosti jak využít a těžit z výhod APRS  je mnoho, začneme tím nejjednodušším, osobním trackerem. Tedy tím co nám nabízí radiostanice vybavené APRS. Není jich moc, radiostanice s podporou APRS moc výrobců nenabízí. Jistota je Kenwood a Yaesu. Potom máme Anytone verze s podporou APRS a pár dalších vynálezů čínské vývojářské školy. Kupodivu to někdy funguje a základní operace APRS, třeba posílání polohy, to zvládne.Většinou to tím končí.
A ceny? Slušnou stanici pro práci na APRS pořídíte od 11 do 22 tisíc korun. Tolik stojí stanice Yaesu a Kenwood. Od zhruba 3 do 6 tisíc seženete čínské radiostanice se základní podporou pro APRS.
Je tu však i třetí cesta. Ani Čína ani značka.
Díky tomu, že APRS protokol je dokonale a do detailu popsán, vzniklo několik softwarových řešení, které umožní abyste i s nejlevnější radiostanici mohli plnohodnotně pracovat na APRS.
Jak na to? Zůstaňte na příjmu, už se to připravuje.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*